MEDYA

listeye geri dön

Kastaş Türkiye'yi ISO ve ESA'da Temsil Ediyor

Sızdırmazlık teknolojilerinde Türkiye’nin en büyük, dünyanın önde gelen üreticilerinden Kastaş, Avrupa Sızdırmazlık Teknolojileri Birliği (ESA - European Sealing Association) Yönetim Kurulu’nda ve ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) Akışkan Gücü Ayna Komitesi’nde ülkemizi temsil ediyor.

Sızdırmazlık sektörünün neredeyse tamamının temsil edildiği bu organizasyon, sektörle ilgili tüm kararları alan ve bütçesini yöneten bir yapıya sahip. 1992’de kurulan ESA’nın Genel Kurulu yılda bir kez, teknik komiteler ise yılda en az iki kez toplanıyor.

Almanya’nın Neu-Ulm kentinde kurulan ESA, Avrupa’daki sızdırmazlık elemanları üreticilerinin yaklaşık yüzde 80’ini temsil ediyor. 52 üyesi bulunan ESA’ya 2012 yılında üye olan Kastaş, 2015 yılından bugüne birliğin Yönetim Kurulu’nda yer alıyor.

Kastaş Ar-Ge Müdürü Ozan Devlen, 15-17 Mayıs 2018 tarihleri arasında İtalya’da düzenlenen 2018 ESA Genel Kurulu’nda oy birliğiyle yeniden Avrupa Sızdırmazlık Birliği Yönetim Kurulu üyesi seçildi.

Kastaş’ın her iki uluslararası kuruluştaki üyeliğinin önemine dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, şirketin ISO ve ESA üyeliklerinin sadece ülkenin temsili anlamına gelmediğini belirterek, sektörle ilgili standartlarda söz sahibi olmalarının Türk sanayisine katkı sağladığına dikkat çekti.

Sızdırmazlık teknolojilerinin çok geniş bir alana hitap ettiğini hatırlatan Atılgan, ESA’nın, sektörde faaliyet gösteren şirketleri ve karar alıcıları teknik olarak desteklemeyi, iyileştirme çalışmalarını yapmayı, birbirine rakip olan şirketlerin birlikte çalışmalarını sağlayarak sızdırmazlık teknolojileri sektörünü geliştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Ülkemizde sektörün en büyük üreticisi olan Kastaş’ın 2012 yılında birliğe üye olduğunu kaydeden Haydar Atılgan, “2015 yılından bugüne yönetimde yer alıyoruz. Sadece şirketimizi değil, aynı zamanda ülkemiz sızdırmazlık sektörünü de bu uluslararası platformda temsil ediyoruz. Bu sayede, teknik projelerde bilgi alışverişinin yanı sıra yeni test yöntemleri geliştirme ve onaylamada da birlikte çalışmak adına önemli bir fırsat elde ediyoruz. Gelecek yıllarda ise ESA’nın yıllık genel kurullarından birini Türkiye’de gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

ISO bünyesinde yer alan Teknik Komiteler (ISO TC) ise tüm uluslararası standartların yazılması, oylanması ve yenilenmesi sürecini yönetiyor. Kastaş; ISO bünyesinde 293 adet Teknik ve Alt Komitelerden, “Akışkan Gücü Sistemleri Ayna Teknik Komitesi”nde Türk Standartları Enstitüsü’nü temsilen görev yapıyor. ISO’ya üye 200’e yakın devlet ise kendi sınırları içinde temsil yetkisine sahip kuruluşlar nezdinde ISO Ayna Komiteleri kuruyor. Bu konuda Türkiye’de resmi yetkili kurum olan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bünyesinde 2012 yılında kurulan Akışkan Gücü Sistemleri Ayna Teknik Komitesi, ISO bünyesinde yapılan çalışmaların yerel muhatabı olarak görev yapıyor.

Kastaş’ın Başkan Yardımcılığını yaptığı komitenin Akışkan Gücü Derneği (AKDER) ve Kastaş’ın önemli katkılarıyla kurulduğunu vurgulayan Haydar Atılgan, komitenin çalışma prensiplerini şöyle özetledi:

“ISO Akışkan Gücü Ayna Komitesi ülkemize, sektörel gelişmelere dair tüm dokümanlara ulaşma, uluslararası ve bölgesel toplantılara katılma hakkı ve standartların hazırlanmasına katkı sağlama imkânı veriyor. Ayna Komiteler, teknik bilgi, uzmanlık ve deneyimin diğer yerli ve yabancı uzmanlarla paylaşımına fırsat verirken, Avrupa ve uluslararası düzeyde gelişme ve yenilikleri izleyebilmeyi, hatta belirleyebilmeyi mümkün kılıyor.”

newsletter checked

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin aydınlatma metnini buradan okuyabilirsiniz.